Täna alustasime Hullu Teadlase projektig "H2O- võta kaevust ja joo!". Kogu maakera veest on 97% soolast ja vaid 3% magedat vett. Kogu magedast veest on peaaegu 69% poolustel olev jää ja lumi, 30% on põhjavesi ja alla 1% on jõed ja järved. Seega on magedat vett vähe ja seda tuleb kasutada säästlikult. Paljudes riikides on puhast vett vähe või on vesi, mida inimesed joovad, väga saastatud.
Mõnes organismis on rohkem vett, mõnes vähem, aga kurgis ja tomatis ongi enamuses vesi. Täna tahtsime katse abil teada, palju on kartulis vett. Selleks riivisime kartuli ära ja kaalusime (66 grammi). Seejärel püstitasime hüpoteesi, palju on kartulis vett. Kõige vähem pakkus Rihard (5 grammi), kõige julgemalt pakkus Melani (44 grammi). Reedel näeme, kellel on õigus!
Eesti on põhjavee poolest heas olukorras, sest meil on palju soid ja rabasid. Kehv vesi on Tallinnas, kus Ülemiste järve vett tuleb filtreerida, setitada ja klooritada enne, kui seda juua saab.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar